Vinnare i Venture cup 2017 och summering av året!

healthgoing jan 06, 2018

Hej på er!

Det har gått över ett år sedan jag bloggade senast, det gick ju väldigt bra med mina ambitioner att regelbundet kunna inspirera er om entreprenörskap och uppdatera er om HealthGoing... Åh, men jag hoppas att ni förlåter mig!

Det hör väl till en nybliven entreprenörs naivitet att tro sig hinna göra allting och VILJA göra allting. Drivet i det är en superkraft men för att få det önskade resultatet krävs verkligen tid eller att man tar hjälp. Så vad har jag egentligen gjort 2017?

Eftersom det roligaste jag vet är att utmana mig själv och lära mig nya saker, så har jag sett till att tacka ja till varenda möjlighet som kunnat leda till nya erfarenheter, tävlat i olika idétävlingar, gått på hackathon, påbörjat en helt ny master-utbildning...

-Okej, för att undvika en lång lista så behöver jag nog göra en kronologisk summering av året om jag ska kunna ge er en ordentlig insikt. Vi kör!

Januari

Jag kom med i nätverket Start-up Värmland, ett växande gäng av entreprenörer inom tech som träffas, bollar och har riktigt roligt tillsammans. Vill starkt tipsa om att som entreprenör omge sig av drivna människor som du kan diskutera med, få stöd och lita på. Det är otroligt värdefullt!

Jag minns att jag kände mig så ny och att det kändes så stort att få umgås med dessa grymma entreprenörer. Ensam tjej var jag länge också. Hade huvudvärk efter alla de första mötena för jag ville så gärna ta in och lära mig av allt de sa, det var fantastiskt att bara få sitta med haha. När jag kom hem ville jag bara fortsätta jobba på en gång på grund av all inspiration jag fått!

Februari

I februari fick jag kontakt med en utvecklare och tanken var att han skulle bli min teknikpartner. Jag gick på många möten under denna månad för att lära mig mer om hur man skriver ett kompanjonsavtal och vad man ska tänka på. Träffade jurister och andra personer som har erfarenhet av sådant. För mig var det väldigt värdefullt att det på universitetet fanns innovationsrådgivare att rådfråga som även kunde hjälpa till med kontakter.

Mars

Jag är inne på sista terminen av min kandidatexamen och det är dags att skriva c-uppsats. Från ett hackathon om hälsa jag varit på under hösten så kom jag i kontakt med en ansvarig för hjärtkärl-avdelningen på ett sjukhus, som även var intresserad av HealthGoing. Det fanns en idé om att låta personer med hjärtkärlsjukdom som behövde göra en livsstilsförändring få testa HealthGoing. Varför inte slå två flugor i en smäll och skriva min c-uppsats om det?

Så det tänkte jag göra.

Parallellt med c-uppsatsskrivande så hade jag kontakt med min blivande teknikpartner och snackade om hur nästa version av plattformen skulle bli.

Jag var även med och föreläste på ett event, 100 grader Karlstad. Där fick jag berätta om hur det är att vara entreprenör och hur långt jag kommit hittills. Vad nästa steg är.

Bild från en monter på 100 grader Karlstad. Får höra mer om VR! Bild lånad från bloggen Lokal lojal Värmland. 

Mitt på scen frågade Stefan Skoglund mig när jag skulle starta ett Aktiebolag. Han skulle absolut ha ett datum, haha. Helt ställd svarade jag augusti, utan att riktigt veta eller ha diskuterat det med min "teknikpartner" än. Jajamän, nu fanns det en deadline för aktiebolag också.

April

Jag sökte till ett antal tävlingar och det var spännande att ha en teknikpartner att bolla idéer med. Vidare fortsatte jag med min uppsats och gjorde observationer. Dessutom fick jag möjlighet att prata med personer som var insatta i investeringsprocesser. Det kändes långt bort men ändå nära. Tiden går ju så fort som entreprenör, haha. I mitt huvud målade jag upp en bild att en investering borde vara rimlig inom ett år. Tror ni jag kommer ha rätt?

Maj

Nu fick jag börja göra intervjuer för min uppsats och utan att säga för mycket så kan verkligen livet som sjuk vara komplext. Jag blev berörd av att få ta del av någon annans livshistoria, deras syn på sig själv och sin hälsa. Tusen tankar far i huvudet och jag undrade om något lilla jag skapat verkligen skulle kunna göra skillnad. NU skulle det bli så tydligt. Jag trodde på min produkt men än så länge var det bara en första fungerande prototyp. Det fanns alltid en risk att inte leverera tillräckligt.

I samband med detta fick jag också träffa en dietist angående HealthGoing. Jag berättade om HealthGoing och hon gav feedback utifrån sitt perspektiv. Det var så intressant, hon talade om bristen på dietister och att kunna tillgängliggöra informationen så som HealthGoing gör skulle kunna göra skillnad. Samt den framtida funktionen att träffa dietister online. Flera andra dietister och vårdpersonal jag pratade med efteråt talade om samma sak.

I maj månad gjorde jag dessutom något som kallas för VCF (Value Creation Forum). Det betyder att jag fick möjlighet att pitcha för en kompetenspanel speciellt utsedd för mitt fall, i flera omgångar och få feedback efter varje omgång. Så sjukt bra! Detta deltog även min teknikpartner på. Dessutom föreläste jag på eventet Future is Now, på Innovation park i Karlstad.

Har tyvärr ingen bild rån Future is now, men såhär såg det ut när jag föreläste på Drivhusets starta eget utbildning förra året!

Juni

Juni innefattade mycket blandade känslor. Utbildningen jag läst i 3 år gick mot sitt slut och i klassen försökte vi mellan uppsatsskrivande ses och hinna förstå att vi snart skiljs åt som klass. Den enorma stoltheten och lättnaden att snart vara klar sköljdes ibland över av saknaden som skulle finnas av något som varit så självklart i 3 år.

Entreprenörsmässigt var juni också en berg- och dalbana. Min dåvarande teknikpartner kunde tyvärr inte fortsätta. Tävlingen AB Värmland, där vinsten är ett AB, skulle ta emot pitchar och jag visste inte längre om det var lönt att söka som ensam. Jag visste att en digital tjänst kräver ett team som har kompetens inom teknisk utveckling. Men jag blev övertalad att söka och något inom mig sa att jag åtminstone måste försöka. Jag tänkte att vad jag än gör nu så är det tusen gånger bättre än när jag sökte förra året utan att ens ha något att visa upp. Då var allt en förbättring.

Lägg till en flytt från studentlyan på det. Ja, juni var en känslomässig månad.

Velobil var kul! Tänk er en blandning av cykel och bil.

Just det, jag fick också möjlighet att åka velobil och döpa den (till Almiway)! Tack Almi!

Juli

Jag fick två nya deltidsjobb och jag jobbade mycket. Efter att ha blivit ensam igen med HealthGoing så behövde jag samla ny energi och jag får energi av att vara igång. Få lite nya intryck och lära mig nya saker. Dessutom kunde jag koppla mina nya jobb till erfarenheter som gynnar mig som entreprenör och i utvecklandet av HealthGoing. Sedan behöver man ju mat på bordet.

Augusti

Jag jobbade mycket även under denna månad, men började åter igen tävla en del med HealthGoing. Sedan satte mina nya studier igång. Master-utbildning i eHälsa på 50 % och kurs i Sociala medier på 25 %. Jag pluggade alltså 75 % och jobbade deltid 40-50 %. Sedan var det ju HealthGoing också, men har man roligt så rullar saker på rätt bra ändå.

September

Jag fick reda på att jag var en av finalisterna i AB Värmland (!!!) och jag började genast öva inför finalpitchen. Som den stammis jag är hos innovationsrådgivarna på universitet så var det självklart att rådfråga dem. Sen testade jag min pitch hos gänget i Start-up Värmland. I samma veva fick jag besöka Almi Invest och prata eventuellt investeringsbehov. Från att ha känt lite maktlöshet under sommaren så fick jag massor av energi till att vilja bygga bolag på riktigt. Jag kanske var ensam nu men de såg något i mig. Jag planerar inte att fortsätta vara ensam men jag gör så gott jag kan för att rodda runt allting ändå. De måste ha sett det.

Väl under finalpitchen var jag övertaggad, vissa tyckte det var bra och andra mindre bra har jag fått höra efteråt. Vi var 6 st finalister och det var svårt att säga vem som skulle vinna. Det tyckte tydligen juryn också, för de ville anordna ytterligare en final. DEN STRESSEN OCH NERVOSITETEN HÖRRNI. Jag kände att jag var sååå nära att få det jag önskade mig allra mest, men samtidigt kunde jag lika gärna ramla på målsnöret.

Oktober

Det började närma sig den andra finalpitchen och jag fick träffa en av grundarna till tävlingen för att provpitcha. Det slutade med att jag fick ta ett möte till för att förbereda en ny pitch. Tufft men lärorikt. Det behövdes. Denna kortare pitch fick jag även köra på ett Connect-event om digitala resor. Responsen på den var lyckad och jag fick inte en lugn stund efteråt. Jag var så glad. Det var alltifrån intressenter, tidningen, investerare och andra grymma entreprenörer som ville prata med mig. Vilken fantastisk känsla. Dessutom fick jag reda på att jag skulle få vara med på en process som heter "Språngbrädan" på Connect. Det är en process som kommer hjälpa mig att bli riktigt vass för en framtida investering, yes!

Och i slutet på månaden så var den andra finalpitchen för AB Värmland då. Nu var vi 3 kvar. Jag hade adrenalinkick hela dagen. Till en början av nervositet och uppladdning. Vi körde först en längre presentation på 20 min och sedan en kortare pitch på 5 minuter då även pressen var med. Därefter skulle vinnare utses. OCH JAG VANN!!!! En av de bästa dagarna i mitt liv. Vilken höjdpunkt. Tusen tack alla som tror på mig! Jag blir lycklig bara av att se dessa bilder. Wow.

Bild från NWT på oss vinnare. 3 vinnande idéer och blivande företag!

November

Som entreprenör är livet riktigt bra just nu. Jag har vunnit ett AB och vet att jag ska gå Språngbrädan för att bli ännu bättre. Flera personer och företag vill träffa mig. Utöver det har jag nu kommit i kontakt med en ny teknikkontakt, som blivit som min teknikmentor. Tack vare honom kunde vi hitta utvecklare som vill ta sig an att bygga nästa version.

Det var en intensiv och härlig November. Årets omgång av Hackathon för hälsa var såklart ett måste, såå roligt! Vi får ett case inom hälsa som vi ska lösa och helst bygga en prototyp av lösningen. Exempelvis en app. Älskar hackathon. :)

December

Venture Cup har hört av sig och meddelat att jag är i topp 20 i Sverige med årets bästa företagsidéer! Jag är i extas! Händer verkligen allt detta?

Inför att det skulle offentliggöras jobbade jag, min teknikmentor och teamet av utvecklare stenhårt med att lansera en andra version av sajten. Vi hoppas att det framgår tydligare vad HealthGoing är nu och det går dessutom att anmäla intresse för medlemskap eller premium, som lanseras snart. Lagom till nyårslöftet. Sedan hoppas jag HealthGoing kan få vara ett stöd för er under er hälsoresa eller inspiration i vardagen oavsett om syftet är att äta nyttigare eller på snabbast möjligast sätt hitta träningsövningar att utöva hemma.

Du väljer själv hur du vill använda HealthGoing.

Ni som orkat läsa hela vägen, wow! Nu får ni gärna skriva en kommentar och berätta vad ni tycker om det nytillkomna på sajten. ;)

Hoppas ni haft en fantastisk jul och nyår allihop, nu taggar vi för 2018!

/Felicia

Taggar