Vad är HealthGoing?

healthgoing sep 27, 2016

Hejsan, vad roligt att just du hittat hit!

Kanske undrar du vad detta är för en sida du vilar dina ögon på? Eller tillhör du kanske en av dem som följt HealthGoing från start?

I så fall vet du att själva bloggandet är rätt nytt. Hur som helst, jag ger dig mitt varmaste välkomnande och hoppas att du finner något meningsfullt och inspirerande! Framöver tänker jag utöver HealthGoing och dess resa också blogga om entreprenörskap.

Idag tänkte jag berätta bakgrunden till HealthGoing, hur idén uppstod, mer om vad det är och vilka som står bakom.

Det hela började våren 2016, med den nyblivna 21-åringen Felicia, som studerade idrottsvetenskap med inriktning idrottscoaching på Karlstads universitet. Genom sin utbildning fick hon erfarenhet om de svårigheter som människor möter när de ska göra hälsosamma val. Givetvis var och är det individuellt, då alla har olika bakgrund, förutsättningar och mål. Men alltför många upplever bristande motivation för att målet upplevs som omöjligt, kostsamt eller tidskrävande. Känner du igen dig?

Rent konkret kan det handla om livssituation, allergier, sjukdomar och skador. Det viktigaste är därmed att varje individ får rätt och individanpassad information snabbt och enkelt, så att motivationen upprätthålls.

I ett växande internetsamhälle och med den så kallade ”hälsohetsen”, så är det därför inte konstigt att det görs så många nätsökningar även för att förbättra vår hälsa. Tyvärr är sökresultatet inte alltid det vi önskar eller behöver, vilket kan leda till frustration och att förändringen eller variationen uteblir. Framför allt finns det skrämmande exempel på källor som utger sig för att vara hälsosamma, nästan för bra för att vara sant, för att sedan i själva verket vara rent av skadliga! Detta är förstås extremfall, men det faktum att människor fortfarande blir lurade, allt ifrån att stoppa i sig farliga preparat till att utöva felinstruerade träningsövningar, är mer än det borde vara.

Där väcktes en idé, om att det borde finnas ett digitalt verktyg som kan hjälpa dessa människor, så att de kan hitta rätt anpassad information för dem, oavsett tid, plats, ekonomi och förkunskaper. Det ska inte krävas medlemskap, kostnader eller fysiska träffar för att leva sunt med variation. Inte heller ska det vara svårt, tidskrävande eller innebära att du behöver leta separat på flera olika sidor för att hitta just det du vill ha och behöver. Det påbörjades ett sökarbete efter det kompletta hälsoverktyget som borde funnits, men hur mycket sökningar som än gjordes så gick det inte att hitta.

Idén fanns alltså där, men det var inte helt självklart vem som skulle utveckla den. Av en slump hittades ett Facebookinlägg från Drivhuset Karlstad, som letade deltagare till pilotprojektet Digitalisera Mera, där det gavs möjligheten att få utveckla sin digitala idé i 4 veckor under sommaren och dessutom få ersättning motsvarande CSN under tiden. För att komma med behövde man pitcha (presentera) sin idé på max 2 minuter (!) för en extern jury och därefter hoppas på att bli en av de få utvalda. Och vet ni vad? HealthGoing var en av de 7 idéer som valdes ut.

Under 4 veckor gavs utbildning i affärsutveckling, marknadsföring och hjälp med att bygga upp en plattform. Att omgivas av ett fulltäckande kompetensteam och andra inspirerande deltagare gav den bästa basen och starten HealthGoing kunde få. Själva resan från Digitalisera Mera-projektet hittar du här.

A group of people in a room

Bild från när Felicia fick hålla föredrag om Digitalisera Mera, HealthGoing och entreprenörskap på en starta-eget utbildning.

Några månader senare har HealthGoing flera samarbeten, återkommande besökare och jag ska även som 1 av 2 representanter från Sverige åka till Litauen på ett internationellt entreprenörsevent!

Mycket har alltså hänt, och om du läst allt ovanstående i hopp om en definition av vad HealthGoing egentligen är, så ska jag äntligen ge dig det nu:

”HealthGoing är en nischad sökmotor på matrecept och träningsövningar baserat på granskade och tillförlitliga källor. Med ett välutvecklat filter kan du som användare sortera din sökning enligt dina önskemål och behov. På receptsök kan du göra en sökning baserat på ingredienser du vill att det ska innehålla eller inte innehålla. Du kan också ta hänsyn till allergier, kalorimängd eller till hur lång tid det ska ta att laga.

Träningssök fungerar likadant, men där kan du välja eller utesluta muskelgrupper i din sökning, samt ta hänsyn till eventuella skador och till om du har något träningsredskap du vill använda dig av.”

HealthGoing länkar dessutom alltid vidare till grundkällan och konkurrerar därför inte med andra sidor. Det är därför som vissa recept och träningsövningar öppnas i en ny flik för er.

Viktigt att hålla koll på här är att HealthGoing inte är ute efter att ge en snabb beteendeförändring, men däremot vill HealthGoing kunna komplettera din resa med tillförlitliga redskap och göra information anpassad för dig enklare att hitta.

Jag är också väldigt nyfiken på vad ni som använt HealthGoing tycker och vad som kan förbättras! Ni får jättegärna kommentera eller skicka respons via kontaktsidan, om ni hellre vill ta det privat. Skulle det även vara så att ni känner till en källa som borde finnas med eller om du har en egen hälsokälla som förtjänar en plats på HealthGoing, så hör av dig! Så kan jag granska den och så tar vi det därifrån

Inom kort kommer mer uppdatering och redan imorgon onsdag är det dags att åka till Litauen som nämndes tidigare, så missa inte det!

Taggar