Sista dagen i Litauen

healthgoing okt 02, 2016

Hej!

Nu är jag tillbaka i Sverige igen, kom hem igår natt och har behövt vila mig och bearbeta alla intryck. Därav inget blogginlägg förrän nu, hoppas ni förlåter mig! Ska försöka summera sista dagen i Litauen så bra det går här nedanför, vet att ni är nyfikna på hur det gått med tävlingen och jag är otroligt tacksam för allt stöd! Tack fina ni! <3

Natten till fredagen hade jag väldigt svårt att sova, fastän jag egentligen var väldigt trött. Det hade varit intensiva dagar och då torsdagens övningspitch i gruppmomentet inte hade gått som önskat, så var jag så nervös att jag vaknade illamående flera gånger. Vid 5-tiden gick jag upp och beslöt mig för att översätta en av mina svenska pitchar till engelska, lite omgjord för att bemöta bedömningskriterierna på just denna tävlingen bättre. Det handlar egentligen om att under sina då 3 minuter välja om mestadels fokus ska ligga på det tekniska, samhällsnyttan eller ekonomi och tillväxt. Inriktning siffror eller känsla.

Det bästa är såklart en fungerande helhet och det strävar man alltid efter. Oavsett vald inriktning så ska man alltid vara förberedd på att kunna svara på frågor från de andra områdena. Frågorna ger chansen att visa att man är påläst och driven, så länge inte frågorna bottnar i förvirring kring själva presentationen. Då behöver pitchen bli bättre.

I vilket fall så bestämde jag mig för att trycka på behov och samhällsnytta, förstärkt av siffror på potentiella användare och vad jag uppnått hittills respektive framtida mål. Givetvis skulle hemsidan visas också.

Vid frukosten kl 8.00 mötte jag upp mitt team, som verkade lättade över ändringen och instämde i att det var bättre att jag pratade mest eftersom jag hållit på med idén längst. Direkt efter frukost var det dags att bege oss mot byggnaden där avslutningen skulle vara, och där vi skulle upp som bidrag nummer 5. Vi placerade oss på andra stolsraden och blev tilldelade bedömningslappar som vi skulle använda oss av vid röstningen senare, då deltagarnas röster räknas som 50 % och en jury 50 %.

I väntan på att det ska börja!

Spänningen i salen var påtaglig, deltagare försökte öva sina pitchar nästan hela tiden bland stolsraderna och hade svårt att hålla fokus på det bidrag som faktiskt stod där framme och pitchade på riktigt. Många bidrag fick frågor och det var inte alla som klarade av att besvara dem på önskat sätt.

När det var dags för oss att gå upp så kände jag mig ändå självsäker, även om hela min kropp kändes darrig för att jag antagligen ätit för lite frukost. Jag hade bestämt mig för att prestera och inte låta mig nedslås av darriga händer eller en ofokuserad publik. Det här var vår stund och nu skulle vi vinna!

Ungefär 100 personer satt nu och lyssnade på idén om HealthGoing. Jag försökte skapa ögonkontakt med både kamera, publik och de deltagare som fortfarande övade på sina egna pitchar. Betonade värdeord och försökte röra mig självsäkert på scenytan med hemsida respektive powerpoint i bakgrunden. När jag räckte över micken kände jag mig nöjd. Fick en fråga om förtydligande av intäktsmodell, som jag också förväntat mig och hoppats få, så att jag skulle få mer tid att svara på den utförligt än att endast nämna det med några få meningar. Sedan tog frågorna slut, och jag hoppades att det var ett tecken på att budskapet var tydligt då de andra bidragen fick minst 3-4 frågor var.

Efter oss var det en kort paus innan resterande bidrag skulle presentera, där en representant från Ryssland kom fram till mig och frågade om jag skulle kunna tänka mig att hålla föredrag om hälsa i Ryssland senare i December! Kan såklart inte svara på det redan nu, men vi utbytte visitkort i alla fall och hon skulle mejla mer information. 🙂

Men hur gick tävlingen då undrar ni?

Tyvärr var det inga av de skandinaviska bidragen som fick en vinnande plats denna gången, de vinnande bidragen kom från de huvudansvariga länderna Ryssland och Litauen, som också deltog med flest deltagare. Som jag nämnde tidigare så var röstningen fördelad 50 % deltagare och 50 % jury, vilket gjorde att vi från Skandinavien fick tufft motstånd när nästa halva deltagarantalet var från Litauen och nästan 1 tredjedel från Ryssland. Sedan var det i jämförelse 2-3 deltagare var från Sverige, Norge och Finland.

Men jag är ändå nöjd med min insats och även om det inte blev en vinst så har denna resan medfört massor av erfarenheter, kontakter och möjligheter! Att hamna i topp 10 bland ca 80 deltagare första gången man tävlar internationellt är inte så illa det heller. 🙂

Tack ännu en gång för allt stöd och det är jättekul att så många vill följa bloggen i så tidigt skede! Ska försöka fortsätta blogga om HealthGoings utveckling och mitt entreprenörskap. Vad skulle ni mer vilja läsa om? Tell me!

/Felicia

Tack för allt, Youth forum!

Taggar