Gästblogg: Så etablerar du hållbara vanor

gästblogg okt 12, 2016

Så lyckas du etablera hållbara vanor – 5 oväntade tips!

Slinker det lätt ner både hämtmat och sötsaker flera dagar i veckan? Har du så bråttom att du inte hinner laga mat och röra på dig? Faller du lätt tillbaka i gamla vanor, efter att försökt förändra dina matvanor och börjat träna?

I så fall tillhör du majoriteten. Att genomföra en förändring och få de nya vanorna att bli till rutiner och något som rullar på per automatik, oavsett yttre omständigheter, är en utmaning. Det är också därför vi ständigt söker nya lösningar för att återigen förändra vårt nuläge. För att ta oss till ifrån ett läge till ett läge av tillfredställelse, vilket allt som ofta innebär nyttig mat, mer rörelse, mindre stress och hälsosammare relationer.

Hur lyckas jag då etablera hållbara vanor?

Stanna upp!

Se över ditt nuläge. Hur ser din vardag ut? Beroende på vad det är du vill förändra, om det handlar om viktminskning, se över kosten. Registrera allt du äter i någon app under en vecka och kika senare närmare på hur det egentligen ser ut. Handlar det om träning och fysisk aktivitet, köp en stegräknare, eller liknande och ta reda på hur mycket du egentligen rör dig till vardags. Handlar det om att komma ner i varv och stressa mindre? För dagbok och bli medveten om vad som är utlösande faktorer till din stress. OBS! Många gånger inkluderar förändringen en kombination av dessa. Men genom att ta dig tid att analysera dessa saker innan du sätter gång, ökar du också chanserna till att skapa hållbara vanor.

En sak i taget

Skippa inte båda pizzan, godiset, läsken och kakorna på en gång. Jag vet att du vill nå ditt mål snabbt, men att ta bort alla dessa saker på en gång, kommer bara att göra att du blir överväldigad med alla nya måsten. Istället rekommenderar jag alltid att man börjar med att se över sin frukost. Äter du frukost? Hur ser frukosten ut? Se till att den är så näringsrik som möjligt, eftersom det inte är en myt att den sätter grunden och intentionen för resten av din dag.

Stäng inte av känslorna

Till motsats från vad man brukar få höra, det vill säga ”det är bara att bita hop och kämpa på, att pusha hårdare”, skulle jag vilja rekommendera dig motsatsen. Anledningen till det är att om vi bara kör på och pressar oss, är sannolikheten stor att vi för eller senare hamnar i en situation där vi inte längre kan stå ut, så vi faller tillbaka i gamla vanor igen. Tillbaka på ruta ett.

Börja istället med att dagligen ställ dig dessa 3 frågor:

- Hur mår jag idag?
- Vad behöver jag idag för att må så bra som möjligt?
- Är dessa känslor något som gynnar mig, om inte hur kan jag tänka istället?

Vanligtvis en omfördelning i vad vi lägger vår energi på och hur vår vardag ser ut.

Ta fram ditt ”varför”

Troligtvis det absolut viktigaste och mest avgörande för att din förändring ska kunna bli hållbar. Att ta fram ditt ”varför”, är att sätta ord och kanske till och med bild på varför du ska genomföra denna förändring. Detta är det som kommer att bli bakgrunden till ditt mål, det du plockar fram en regnig höstkväll när regnet slår mot marken och du har ett inbokat träningspass, men motivationen tryter. Genom att påminnas om ditt varför ska du bli övertygad om att det är värt det, att ta cykeln till ditt inplanerade pass, trots att det spöregnar. Det gäller därför verkligen att addera så mycket värde som möjligt till det.

Utgå ifrån dig själv och inte alla andra

I en tid då vi omges av så många olika råd och rön, kan det vara smått förvirrande och nästintill omöjligt att veta vem man ska lyssna på. Saken är den att du inte behöver lyssna så mycket alla andra. Det viktigaste är faktiskt att hitta självförtroendet och våga lyssna på din egna unika kropp och situation. Vi har alla samma livsstil och vad som fungerar idag, kommer troligtvis inte att fungera om några år. Testa dig fram och se vad som fungerar för dig just nu. Hitta glädjen i dina nya rutiner genom att omge dig av likasinnade människor som uppmuntrar dig och din förändring, snarare än att ta din energi. Kanske kan du hitta någon att motionera med, någon som vill börja yoga med dig, eller någon du kan utforska hälsoinriktade restauranger tillsammans med.

Precis som du säkert har förstått vid det här laget, så handlar hållbara förändringar så mycket mer om tanke och känsla, än om ren handling. Det handlar framförallt om att vara medveten, göra aktiva val och att ständigt lyssna på dig själv, istället för att stänga av och rusa vidare. Det fina är att du, du är den enda som avgör om du ska börja om på måndag igen, eller om detta är början på något – något som faktiskt får dig att må bättre idag, i övermorgon och om två år!

Taggar