Gästblogg från Martin Skov Nielsen

gästblogg nov 22, 2018

”Lita inte på den kock, som inte vill äta sin egen mat” - eller för den delen en kostrådgivare, som inte gör det.

Efter julen 2012 hade vågen smugit upp sig på över 100 kg - och jag var inte redo för någon fitnesstävling! Det blev vändpunkten för mig.

Martin Skov Nielsen, kostrådgivare.

Jag heter Martin Skov Nielsen och jobbar numera som kostrådgivare med specialinriktning mot familjens matvanor och hälsa. Mitt intresse för kost och hälsa grundades på riktigt under min egen viktresa var under 2012. 2017 valde jag att utbilda mig som kostrådgivare, så jag kunde hjälpa andra till en mer hälsosam livsstil genom kostförändringar.

Just det att jobba med hela familjens hälsa tror jag är viktigt. Det är ingen hemlighet att barn tar med sig ut i resten av livet, vad dem har sett och lärt hemma. Därför är det viktigt inte bara att välja en diet för att att gå ner några kilo innan man återgår till gamla rutiner för sen igen att gå på diet om ett halvår, når kilon har återvänt. Den sorts jojo-bantning är skadlig för kroppen på så många sätt, att jag inte ens ska gå in på det här. Däremot så jobbar jag med mina klienter genom anpassning av nuläget. Jag tror inte på radikala ändringar - med en gång. Finns det mycket att ändra, då får man ta det lite i taget. För vi som människor gillar vanor! Vi har svårt för att ändra på vanor, som vi har haft genom längre tid. Oftast går det bra ett tag, men dem flesta återvänder till det gamla och "trygga" om inte man aktivt jobbar med det. Det är det jag - och mina kostrådgivare kollegor kan hjälpa med.

Mycket av mitt arbete handlar mer om coachning, peppning och stöd än om matplaner och näringsämnen. Att jobba med familjer jämfört med idrottsfolk gör också att jag behöver ta med synergin i hela familjen från vuxna till tonåringar till småbarn. Många olika viljor och åsikter om vad som är gott och vad man absolut inte kan äta, samt hur mycket man bör och måste äta. Samtidig är det inte alltid att gemensamt beslut att få hjälp till kostomläggning, vilket jo oftast är fallet om man jobbar med idrottare. Därför måste man känna av stämningen i familjen och försöka att få alla med på vagnen.

Förutom kostrådgivning och coachning jobbar jag även med att skapa egna recept och nyttigare alternativ till befintliga och klassiska rätter. Båda genom vegetariska alternativ och ändrat tillagningssätt. I dagsläget jobbar jag t.ex. på en kokbok med veganska rätter som jag förväntar kommer ut under våren 2019. Boken är riktad mot unga, då veganism blir alltmer populärt bland dem helt unga, men det är inte alltid att deras kost blir så varierat som den borde med dem hälsomässiga konsekvenser det har. Det kan bero på många olika faktorer: skolmaten kanske inte har så många alternativ, därför äter man bara pasta. Kanske är det ovisshet om vad man kan äta som vegan, men att man ändå gärna vill vara vegan av olika skäl. Målet med boken är att inspirera och göra veganmat mer lättillgänglig.

Även ett datorspel för dem minsta finns i pipelinen fram mot 2020. Jag hoppas kunna lärar barn på lågstadiet om näring genom att leka in kunskap och förhoppningsvis skapa diskussion i hemmet om bra och dålig kost.

Mitt arbete med familjens vanor och rutiner är en kontinuerlig källa till inspiration - och en evig utmaning. För det som fungera för en familj, fungera inte per automatik för den nästa. Det gör mitt jobb både utmanande och jätteroligt! Så ta springet nu och ta hjälp av en kostrådgivare!

Taggar